07. september 2024
Facebook
nedeľa, 17 jún 2018 12:00

Aktualizované: Loď so stovkami migrantov zakotvila v Španielsku, počas dňa očakávajú príchod ďalších

Written by 
Rate this item
(0 votes)

  • aktualizované: 17. júna 11:48
VALENCIA 17. júna (WebNoviny.sk) - Do španielskej Valencie už priplávala aj záchranná loď Aquarius - jedna z troch lodí s 629 migrantmi, ktorých osud bol počas uplynulého týždňa predmetom sporu medzi viacerými európskymi krajinami. Po týždňovej strastiplnej ceste v Stredozemnom mori plavidlo, ktoré prevádzkujú organizácie SOS Méditerranée a Lekári bez hraníc, zakotvilo v prístave krátko pred 11:00. Na palube malo 106 migrantov.

Špeciálna autorizácia

Loď Dattilo talianskej pobrežnej stráže dorazila do prístavu v nedeľu pred 7:00 s 270 migrantmi na palube. V nasledujúcich hodinách očakávajú príchod ďalšej talianskej vládnej lode Orione. Odporúčame:
Taliansko zablokovalo prístup do prístavov, mimo zostali dve nemecké záchranné lode bez migrantov O migrantov v prístave sa postarajú pohotovostní pracovníci vrátane lekárov a psychológov. Španielske úrady uviedli, že po jednom prešetria prípady všetkých migrantov a zistia, či spĺňajú podmienky na udelenie azylu v súlade s pravidlami krajiny. Minister rozvoja José Luis Ábalos v sobotu uviedol, že ľuďom, ktorých zachránila Aquarius, udelia "špeciálnu autorizáciu" na pobyt v krajine po dobu jedného mesiaca, predtým, než "sa s nimi bude bez výnimky zaobchádzať v súlade so zákonmi".

Problémy s prijatím

Loď Aquarius, ktorú prevádzkujú organizácie SOS Méditerranée a Lekári bez hraníc, sa minulý týždeň v sobotu zasekla pri pobreží Sicílie, keď jej Taliansko odmietlo dať prístup do jej prístavov a tvrdilo, že tak má urobiť Malta. Tá to zase odmietla s tým, že ju musí prijať Taliansko. Odporúčame:
Aktualizované: Španielska námorná služba zachránila v Stredozemnom mori stovky migrantov, niekoľkí sa utopili Situáciu nakoniec vyriešilo až pondelňajšie rozhodnutie novej španielskej vlády, ktorá oznámila, že loď môže pristáť vo Valencii. Taliansko následne vyslalo na pomoc plavidlu Aquarius dve svoje lode. Španielsko v sobotu oznámilo, že prijalo ponuku francúzskej vlády, ktorá navrhla, že zo spomínaných 629 migrantov prijme tých, ktorí po splnení všetkých potrebných protokolov po príchode budú chcieť ísť do Francúzska.

Viac k témam: Malta, migranti, Španielsko, Taliansko, utečenci, žiadosť o azyl
Zdroj: Webnoviny.sk - Aktualizované: Loď so stovkami migrantov zakotvila v Španielsku, počas dňa očakávajú príchod ďalších © SITA Všetky práva vyhradené.

Read 155 times

Media

NULL

Image Gallery

NULL

Reklama

Anketa

Rozmýšľali ste o premiestnení Vašej firmy do daňového raja?

áno, už som tak urobil - 14.3%
áno pripravujem sa na to - 35.7%
nie nerozmýšľal som - 35.7%
nie nerozmýšľal som a ani tak neurobím - 14.3%
The voting for this poll has ended on: september 9, 2013

Partneri projektu

judikaty sita

Ekonomický portál financnik.sk Vám prináša

ginal robinson banner